Légnyomás előrejelzés horgászoknak Észak-Magyarország

Légnyomás változása nagyban befolyásolja a halak táplálkozását. A víz oxigén tartalma  hatással van a szervezet táplálékigényére, így a halak kapási kedvére is. Az észak-magyarországi megyékbe a zivatar felhők később jutnak el mint az észak dunántúli területekre, így a kapási kedv is később ébred mint a nyugati részeken, ezért négy részre osztottam fel az előrejelzés területeit, így külön kapott légnyomás előrejelzés horgászoknak grafikont Dél-Magyarország.

A légnyomás növekedése megtöbbszörözi az oxigén jelenlétét a vízben, és ez miatt a halak étvágya is nő.

A vizek élőlényeinek biológiája eléggé kiismerhetetlen. A légnyomás adatok változása nagy behatással van erre, de ez mellett figyelembe kell venni a környezeti, illetve az hőmérsékleti változókat is. Nyári időszakban, magasabb hőmérséklet mellett a nyomás változás nagyobb szerephez jut, mint hűvös időben.

A téli időszakban, amikor a víz hőmérséklete 10 °C  alatt van, akkor az oxigén tartalom erős növekedése sem kézteti a halakat táplálkozásra.

Viszont egy meleg nyári napon ez máshogy hat. Hosszas kánikulai napok után egy frissítő zápor felkavarja annyira a vizet, hogy remek fogásokban legyen részünk. A hevesen becsapódó esőcseppek oxigéndússá teszik a vizet, ez pedig a halak élénkségéhez vezet. Állóvizek esetén ez különösen igaz.

Személyes tapasztalat alapján állítom ezt. Néhány éve az egyik Holt-Tisza ágon horgásztam hosszú ideig. Már néhány napja mozdulatlan volt az időjárás, júliusi meleg és napsütés volt. Majd jött egy hidegfront, és heves zivatarok csaptak le, ami miatt sokszor össze kellett pakolnom és fedett helyre vonulni.

Amikor a zivatarok alábbhagytak visszaültem a horgászbotok mellé, és észre kellett vennem, hogy az egyhangú napok után nem győztem a két botomon a kapásokra reagálni. A több napos mozdulatlanság után hihetelen aktivitással vitték a csalit, szinte mindegy mit tűztem a horogra. A keszegek, és kárászok tömege mellett sikerült a szákba terelni azon a délutánon 4 db 5 kg feletti pontyot is, amiket visszaengedtem.

Mai légnyomás előrejelzés horgászoknak

Heti légnyomás előrejelzés grafikon.

Szolunáris naptár 2022

Vissza a főoldalra!

légnyomás előrejelzés grafikon

 

Légnyomás változás részletes adatairól itt tájékozódhatsz!